Weeknieuws 14-22

In dit nummer:

El mundo del Ranko - wereldbeurs L6

 

Wie droomt er niet van witte stranden, blauwe zee, avontuurlijke reis naar het buitenland, lekker niets doen onder een Zuiderse zon, … . 

Onze zesdeklassers maken momenteel een boeiende ‘reis rond de wereld’. ‘Lefland is daarbij geen onbekende bestemming.  Sommige reizigers nemen een ommetje via ‘Paniekland’, maar allen zijn blij om steeds veilig terug naar ‘Makkieland’ te reizen.  

Woensdag 21 december delen wij al onze reiservaringen met de andere Rankers. 
Ook jullie zijn die dag uitgenodigd om een kijkje te komen nemen. Tussen 10u en 12u staan de deuren open. Niet getreurd als jullie niet aanwezig kunnen zijn. Er worden foto’s genomen zodat jullie in het volgende weeknieuws een uitgebreide fotoreportage kunnen verwachten.  

 

EL MUNDO DEL RANKO

Sinterklaas in K1

sint

Dank u Sinterklaasje voor het leuke speelgoed en lekkernijen.

Ook een welgemeende dank aan onze ouderraad!

 

Kamishibai

Ken jij een ‘Kamishibai’? Het is een Japans woord: ‘kami’ betekent ‘papier’ en ‘shibai’ betekent ’theater’. Een kamishibai is dus een papieren theatertje.  In elke klas wordt n.a.v. wereld kamishibai-dag een verhaal verteld a.d.h.v een kamisbibai. Het zijn grote vertelplaten die in een houten kastje schuiven.  Voor de televisie bestond, reden in Japan verhalenvertellers rond met zo’n theatertje achter op hun fiets.  Ze verzamelden kinderen rond zich en er werd een verhaal verteld.  Na de uitvinding van de tv (die ze in Japan ‘denki kamishibai’ noemden of ‘elektrisch papieren theater’) verdween de kamishibai uit het straatbeeld. Toch is deze vertelvorm ondertussen weer heel populair, zeker in het onderwijs.

kamishibai

Koning van Katoren

koning v katoren

In 5B lezen we tijdens ‘kwartiermakers’ allemaal in hetzelfde boek: Koning van Katoren. Dit boek vierde onlangs zijn 50ste verjaardag.  We kochten de feestelijke heruitgave van het boek in 20 exemplaren aan, zodat de hele klas het boek tegelijk kan lezen.  Het is een avontuurlijk verhaal. 
Stach, het hoofdpersonage, moet 7 opdrachten vervullen om koning te worden.  Die opdrachten zijn niet eenvoudig. Er zit vaak wat maatschappijkritiek in verweven, die na 50 jaar nog steeds actueel blijkt te zijn. Wanneer het boek uit is, kijken we ook naar de verfilming van het boek.  

Buitenspeeldag

Pietje Pedro, de deugeniet, had ons goed liggen op de dag van de Kamishibai. Hij had al onze prenten uit het theatertje gehaald en nam ons mee op prenten zoek- en doetocht.  
Op het einde van de voormiddag, wanneer alle prenten gevonden waren, werd het kamishibai-verhaal verteld voor alle kleuters.  

 

kamishibai

Wist je dat...

wjd

… er voor de kerstvakantie een onaangekondigde ‘flitscontrole’ gepland staat.  

… de kerstrozen volgende week geleverd worden. 

… de kleuters van juf Liliane in het tweede trimester gaan zwemmen.

… de leerlingen van het 6de leerjaar B op vrijdag 16 december medisch onderzoek hebben. 
    Alle leerlingen brengen die dag hun lunchpakket mee naar school. 

Kalender

Ma 12 decemberLesdag
Di 13 decemberLesdag 
Wo 14 december Poppenkast kleuterschool 
Do 15 december Zwemmen lagere school. Zwemzak niet vergeten!
Vr 16 december Medisch onderzoek 6B 
december 22
De Rank Logo

Aarschotsesteenweg 172

3111 Wezemaal

De Rank Wezemaal I Website Creator: Jan Bruyninckx | Behoort tot vzw KODiD | Aarschotsesteenweg 39, 3110 Rotselaar | +32 16 80 87 10 | Ondernemingsnummer: 0464.016.326